Verschillende diëten, aanrader of niet?

Eenmaal per jaar is het onze dag. De dag van de diëtist!
Natuurlijk snappen wij dat niet iedereen daar mee bezig is (wij zitten op dit moment ook niet uitgebreid aan de champagne), maar toch willen wij op deze dag even met jullie stilstaan bij allerlei soorten diëten die in de afgelopen jaren zijn gekomen en (gelukkig) gegaan. Voor het geval je nog twijfelde om één van deze diëten te gaan volgen, lees dan deze blog nog maar iets nauwkeuriger dan je van plan was!

Atkins
Veel mensen hebben Atkins gevolgd. Hierbij bestaat het voedingspatroon uit een koolhydraatarm, maar vet- (waaronder verzadigd) en eiwitrijk dieet. De totale calorie-inname ligt in dit dieet lager dan de behoefte, waardoor gewichtsverlies veroorzaakt wordt. Voor diabeten is dit een goed werkzaam dieet, omdat de koolhydraten laag zijn en er dus minder gebeurd met de glucose in het bloed. Dit dieet is echter geen aanrader voor mensen met (kans op) een verhoogd cholesterol. Omdat er meer (verzadigde) vetten in het dieet zitten dan in een regulier uitgebalanceerd voedingspatroon is er een verhoogd cholesterol te zien. Daarnaast is er een verminderde vezel-, vitamine- en mineraleninname dan bij een uitgebalanceerd dieet. Op termijn zullen er dus tekorten ontstaan in de vitamine- en mineralenstatus en kunnen er maag-darmklachten ontstaan.
Aanrader? NEE

Montignac-dieet
Het Montignac-dieet richt zich ook vooral op de koolhydraten. Hier wordt vooral gekeken naar de Glycemische Index van de koolhydraten in de voedingsmiddelen. Hoe hoger de glycemische index is hoe sneller de koolhydraten opgenomen worden in het bloed (glucosepiek). Daarnaast staat het Montignac-dieet bekend van het scheiden van koolhydraten en vetten, een ruim gebruik van groente, fruit, peulvruchten en volkoren producten en beperkt gebruik van verzadigde vetten. Klinkt op zich niet verkeerd, toch? Schijn bedriegt, er zijn geen bewijzen dat dieet echt werkt door het scheiden van koolhydraten en vetten. Daarnaast is het praktisch niet te doen. Alleen al in een snee brood zit al vet én koolhydraten.
De gezondheidseffecten zijn op korte termijn goed. Je krijgt voldoende vezels, vitamines en mineralen binnen door voldoende groente, fruit en volkorenproducten Daarnaast wordt gewichtsverlies veroorzaakt door een verminderde inname in calorieën t.o.v. je behoefte. Het kan echter op lange termijn alsnog zorgen voor tekorten door de eenzijdigheid van het voedingspatroon.
Aanrader? NEE

Dr. Frank dieet
Dit dieet is juist gericht op een grote hoeveelheid eten van eiwit. Door de maaltijd voornamelijk te laten bestaan uit eiwit is de verzadiging na het eten beter t.o.v. een dieet met meer koolhydraten/vetten. Je bent sneller verzadigd, dus uiteindelijk eet je dus aanzienlijk minder. Dat zorgt voor een verminderde inname in calorieën en zal dus zorgen voor gewichtsverlies. Daarnaast zijn eiwitten de bouwstenen van je spieren. Goed toch? Ja, op korte termijn is er wel wat voor te zeggen. In de resultaten van het Dr. Frank dieet is te zien dat er aanzienlijk meer spiermassa achterblijft dan bij een dieet lager in eiwitten, maar op lange termijn is ook dit geen dieet om vol te houden. Door de verhoging in eiwit blijven de koolhydraten en vetten liggen. Dit zijn ook voedingsstoffen die je nodig hebt. Doordat deze macronutriënten blijven liggen krijg je aanzienlijk minder vezels, vitamines en mineralen binnen. Ook dit zorgt dus op lange termijn voor tekorten en kan het maag-darmklachten opleveren.
Aanrader? NEE

Sapkuren/sapvasten
Dit houdt eigenlijk in dat je alleen maar sappen mag gebruiken en verder niets. Als er in plaats van sappen kruidenthee wordt gebruikt dan worden er komen er geen calorieën in de voeding voor en noemen we het ‘sapvasten’.
Bij sapkuren gaat het gewicht omlaag door een gebrek aan calorie-inname. Doordat er vocht vrijkomt bij het verbanden van vet bestaan de eerste kilo’s vaak uit vochtmassa. Vervolgens zal het lichaam de spieren aanspreken om glucose te gebruiken uit de spieren voor de hersenen en rode bloedcellen. Omdat het verlies aan spiermassa groot is bij dit soort diëten wordt deze vorm van afvallen afgeraden. Zeker om dit voor een langere periode te volgen (> een paar dagen). Bij het volgen van de kuur voor een paar dagen zal de schade geminimaliseerd worden, maar er zal ook weinig resultaat zichtbaar zijn. De vochtmassa zal zich uiteindelijk weer aanvullen en het vetverlies is in die paar dagen minimaal.
Aanrader? NEE

Conclusie
Diëten is natuurlijk überhaupt helemaal niet meer van deze tijd. Waar crashen helemaal hot and happening was in voorgaande jaren, wordt nu steeds meer de focus gelegd op een gezonde leefstijl. Daar zijn wij als diëtisten ook veel blijer mee! Alle crash diëten werken gerust allemaal op korte termijn, maar op lange termijn komen de mensen toch vaak bij ons met de vraag: ‘Ik val wel af, maar het komt er zo weer aan! Wat moet ik doen?’
Wij zijn echter als diëtist opgeleid om altijd mee te denken met de cliënt. Indien er geen medische klachten zijn kan je diëtist je begeleiden bij elke vorm van dieet. Door begeleiding te krijgen van een dietist bij het volgen van een dieet, kunnen tekorten en klachten worden voorkomen en kunt u hulp krijgen om het dieet weer op te bouwen naar een gezond voedingspatroon