Dress Red Day 29-09-2019

De Hartstichting: ‘Op zondag 29 september vieren we 10 jaar Dress Red Day! Door die dag iets roods te dragen help je mee aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. We hebben al veel bereikt in die 10 jaar, maar onderzoek blijft nog steeds nodig.’

De diëtist heeft veel baat bij deze onderzoeken. Zij is namelijk verplicht evidence based te werken, wat betekend dat zij haar adviezen alleen mag baseren op gevalideerde onderzoeken. Er worden steeds meer en betere onderzoeken gedaan, waardoor de adviezen van een diëtist ook steeds nauwkeuriger worden.

Het voorkomen van hart- en vaatziekten gaat samen met een gezonde leefstijl. Voldoende beweging, niet roken en een volwaardige voeding met weinig verzadigde vetten is de basis. Door deze kernpunten te gebruiken kan overgewicht voorkomen of genezen worden en daarmee ook hart- en vaatziekten. Een diëtist kan je daarbij helpen.

Samen wordt gekeken naar een voedingsinname van voldoende calorieën, maar in de goede verhouding van vetten, eiwitten en koolhydraten. Daarnaast let de diëtist altijd op of er voldoende inname is van de vitamines, mineralen en vezels. Indien er al sprake is van overgewicht zal de diëtist samen met de desbetreffende cliënt een doel opstellen om het overgewicht te verlagen en de voedingsinname volwaardig te maken.

De belangrijkste punten in de voeding voor het voorkomen van hart- en vaatziekten:

  • Weinig verzadigde vetten
  • Voldoende (maar ook niet te veel) onverzadigde vetten
  • Voldoende inname eiwitten
  • Uitgebalanceerde inname koolhydraten
  • Voldoende vezels: de vezels binden zich aan het cholesterol in het lichaam en zorgen ervoor dat dit uitgescheiden wordt.

Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van een boter met plantensterolen bij een verhoogd cholesterol. Deze vorm van smeervet bevat plantensterolen wat bewezen effectief is bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Dit werkt alleen indien er sprake is van een verhoogd cholesterol. Dit werkt dus niet preventief en wordt alleen aangeraden indien het cholesterol al verhoogd is.

Wil jij mee doen met Dress Red Day op 29 september 2019. Kijk dan voor meer informatie op: https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/vrouwen-en-hart-en-vaatziekten/dress-red-day