Bakken en koken: kokosvet

Koken en bakken met kokosvet superfood of super ongezond?

De afgelopen jaren is het natuurlijke vet gewonnen uit het vruchtvlees van de kokosnoot een veelgebruikt product bij het bakken en koken. Wat adviseren wij betreft kokosolie?

Allereerst is het goed om aan te kaarten dat het kokosvet heet en geen kokosolie, omdat olie bij kamertemperatuur vloeibaar is. Kokosvet is niet vloeibaar bij kamertemperatuur maar blijft hard. Dit is tevens een handig hulpmiddel om te kijken naar de hoeveelheid verzadigde vetten (slechte vetten). De vloeibaarheid bij kamertemperatuur wordt hierdoor namelijk beïnvloed. Wanneer een vet/olie hoog is in verzadigde vetten zal het product minder/niet vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Hoe minder verzadigde vetten hoe vloeibaarder.

Het gebruik van kokosvet wordt daarom niet aangeraden door ons. Een verhoogde consumptie van verzadigd vet geeft namelijk een verhoogd risico op overgewicht, verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed en daarmee hart- en vaatziekten. Gebruik daarvoor in de plaats liever een andere olie, zoals van de olijf of zonnebloem.