Stoppen met roken en gewichtstoename

De afgelopen tijd lijkt het aantal mensen die stoppen met roken te stijgen. Ook binnen de diëtetiek komen we dit veel tegen. Een van de angsten voorafgaand of tijdens het stoppen met roken is de angst voor gewichtstoename. Hoe komt het en wat kan je er tegen doen?

Je metabolisme (verbranding) verandert als je stopt met roken. Nicotine e.d. verhogen je metabolisme, waardoor je verbranding hoger is als roker. Als je stabiel op gewicht bleef toen je rookte betekent dat dus waarschijnlijk dat je gewicht omhoog zal gaan als je gestopt bent. Daarnaast wordt de sigaret vaak vervangen voor iets lekkers, waardoor je juist meer binnen krijgt dan toen je nog rookte.

Gestopt zijn met roken is niet een doel dat je binnen één dag behaald. Het vergt motivatie, doorzettingsvermogen en veranderingen in je gewoontes. De sigaret bij de koffie en de sigaret na het eten zijn voorbeelden van momenten die gewoontes zijn geworden.

Het is belangrijk om een plan te maken. Zowel voor dit soort momenten als voor de hele week. Wat doe je als de trek in een sigaret om de hoek komt kijken? Moet je nu wel of juist niet vervanging zoeken voor de sigaret?

Probeer de sigaret niet altijd te vervangen voor iets anders. De gewoontes die je jezelf hebt aangeleerd zullen moeten worden veranderd in nieuwe gewoontes. Accepteer dat en zie dat als een nieuw begin! Het nadeel aan het vervangen van een sigaret voor iets lekkers is dat je daarmee ook je inname aan kilocalorieën (kcal) verhoogd. Hierdoor krijg je meer binnen en is de kans op gewichtstoename groter.

Als het niet lukt om gewoontes om te zetten, ga dan op zoek naar een gezonde vervanging. Zorg dat je 2 stuks fruit eet en maak juist op de moeilijke momenten gebruik van je fruit. Waar je normaal gesproken misschien geen tijd had om je fruit klaar te maken, omdat de pauze gebruikt werd om naar buiten te kunnen, heb je nu tijd over! Daarnaast kan je natuurlijk kiezen voor wat rauwkost.

Natuurlijk hoef je niet altijd te kiezen voor een gezonde variant en mag je blijven genieten van een koekje bij de koffie, maar vergeet niet dat je metabolisme wat daalt en je dus waarschijnlijk iets minder kcal kan eten om op gewicht te blijven.

Tips/vergeet niet:
– Jaren roken leer je niet af in een maand.
– Denk aan de voordelen.
– Er zijn geen nadelen.
– Gezelligheid is niet afhankelijk van eten of het roken.
– Roken verhoogt stress. Het is geen hulpmiddel bij stress.
– Is je koffie niet lekker zonder de sigaret? Laat de koffie dan ook staan.
– Je kan het!